Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Małże ze szpinakiem

Małże ze szpinakiem

Zawierają dużo żelaza, które jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, i cynku, wzmacniającego system odpornościowy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 kg świeżych małży, oczyszczonych
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
4 łyżeczki mąki
170 ml półtłustego mleka
szczypta pieprzu kajeńskiego
100 g mrożonego siekanego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego
20 g bułki tartej
4 łyżeczki parmezanu, startego

PRZYGOTOWANIE:

1) Wrzucić małże na dużą patelnię. Wlać wodę na wysokość 1,5 cm, doprowadzić do wrzenia. Przykryć małże i gotować 4 minuty, aż muszle się otworzą. Nieotwarte wyrzucić. Pozostałe przełożyć do miski, a kiedy przestygną, usunąć ich górne połówki. Muszle z małżami ułożyć na blasze do pieczenia.

2) Nastawić piekarnik na 220°C. Rozgrzać 2 łyżeczki oliwy w rondlu, na małym ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 5 minut. Wsypać mąkę, smażyć minutę, energicznie mieszając. Dodać mleko i pieprz kajeński. Podgrzewać sos 3 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wrzucić szpinak, wymieszać z sosem i nałożyć do muszelek z małżami.

3) Posypać je bułką tartą wymieszaną z parmezanem, skropić resztą oliwy. Zapiekać 5 minut.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 181 kcal, 16 g białka, 7 g tłuszczów, 2 g tłuszczów nasyconych, 13 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,9 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x