Małe bagietki o miękkim miąższu i chrupiącej skórce doskonale nadają się do przygotowania szybkich przekąsek. W tym przepisie twarde oraz miękkie warzywa podaje się z plastrami pysznego wędzonego indyka. Tak przygotowane kanapki są zdrowe i pożywne.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 małe bagietki (razem około 600 g)
2 cykorie
2 opakowania kiełków gorczycy i rzeżuchy
350 g wędzonej piersi indyka, pokrojonej w cienkie plasterki
1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
2 łodygi selera naciowego, pokrojone ukośnie na kawałki długości 4 cm
Sos szczypiorkowy
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka szczypiorku, pokrojonego
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Nakroić bagietki wzdłuż ostrym nożem do pieczywa. Pokroić cykorię w ukośne plasterki grubości około 1 cm. Pociąć kiełki gorczycy i rzeżuchy kuchennymi nożyczkami.
2) Wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą oraz pieprzem.
3) Ułożyć w rozchylonych bagietkach plasterki cykorii oraz kiełki gorczycy i rzeżuchy, a następnie plasterki indyka. Rozłożyć na wierzchu kawałki papryki oraz selera. Polać nadzienie sosem. Podawać w ciągu 1 godziny od przygotowania.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 580 kcal, 34 g białka, 14 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 85 g węglowodanów (w tym 6 g cukrów), 4 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock