Makrela, sos koperkowy i młode ziemniaczki to idealne połączenie smaków.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
mały pęczek świeżego koperku
700 g młodych ziemniaków
sól
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
olej, do smarowania
4 filety z makreli (180 g każdy)
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
25 g kaparów
1 cytryna, do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
1) Opłukać i osuszyć koperek, oderwać listki od łodyżek. Odłożyć.
2) Zagotować wodę. Obrać ziemniaki i włożyć do dużego rondla. Wrzucić łodygi koperku i posolić. Zalać wrzątkiem, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 15–20 minut.
3) Mocno nagrzać grill. Ubić ziarna pieprzu w moździerzu albo rozgnieść wałkiem do ciasta. Lekko posmarować olejem kratkę do grillowania. Położyć filety makreli na kratce skórą na dół. Posypać pieprzem.
4) Zapiekać filety 5 minut. Obrócić na drugą stronę, zmniejszyć ogień na średni, grillować jeszcze 5 minut, aż skórka będzie dobrze przypieczona. Obrócić raz jeszcze i piec kolejne 2 minuty.
5) Połączyć majonez z jogurtem. Posiekać koperek, wrzucić go wraz z kaparami do majonezu i wymieszać. Pokroić cytrynę na cząstki i odłożyć.
6) Posypać upieczoną makrelę odrobiną soli. Odcedzić ziemniaki i usunąć łodygi koperku. Podawać rybę z ziemniakami, sosem koperkowym i cząstkami cytryny.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 883 kcal, 26 g węglowodanów, 39 g białka, 70 g tłuszczów
Źródło zdjęcia: Shutterstock