Surowe świeże warzywa, w przeciwieństwie do gotowanych, nie tracą witamin.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
27 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 g makaronu fusilli
1 cukinia, pokrojona w kostkę wielkości 1/2 cm
1 żółta papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę wielkości 1/2 cm
2 duże pomidory, pokrojone w kostkę wielkości 1/2 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki świeżej bazylii, grubo posiekanej
3/4 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz, do smaku
2 łyżki parmezanu, startego
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2) Włożyć do dużej salaterki cukinię, paprykę, pomidory. Dodać oliwę, bazylię, sól, pieprz i parmezan.
3) Odcedzić makaron, przełożyć do salaterki i starannie wymieszać z warzywami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 PORCJA ZAWIERA: 321 kcal, 12 g białka, 9 g tłuszczów, 2,5 g tłuszczów nasyconych, 50 g węglowodanów, 3 g błonnika, 0,9 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock