Pyszne, aromatyczne cappuccino kojarzy się z kawiarnią. Teraz bez specjalnych umiejętności możesz sam przygotować takie w domu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mielonej kawy, mocno palonej
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1) Wsypać kawę do filtra ekspresu. Wlać wodę do pojemnika. Zaparzyć zgodnie z zaleceniami producenta.
2) Wlać mleko do miarki. Wstawić na minutę do kuchenki nastawionej na wysoką moc, aż mleko będzie gorące, a na krawędzi miarki pojawią się małe pęcherzyki.
3) Ubijać trzepaczką, trzymając trzonek luźno między otwartymi dłońmi i szybko pocierając nimi o siebie. Przełożyć pianę z mleka do mniejszej miarki i nadal ubijać, aż stanie się puszysta. Następnie odstawić.
4) Wlać espresso do kubka. Dodać gorące mleko. Nałożyć pianę na wierzch i natychmiast podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera: 76 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 17 mg cholesterolu, 61 mg sodu, 6 g węglowodanów, 0 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock