Zapobiegajmy chorobie serca, jadając tę zawierającą mnóstwo czosnku potrawę. Podana na brązowym ryżu z ugotowanymi na parze brokułami stanowi pyszne, błyskawiczne danie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
4 pojedyncze filety z kurczaka
4 ząbki czosnku, posiekane
1/4 szklanki białego wina lub białego octu balsamicznego
1 i 3/4 szklanki wywaru z kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
1) Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić mięso i smażyć 5 minut z obu stron, aż się przyrumieni. Przełożyć na talerz.
2) Wrzucić na patelnię czosnek i smażyć 2 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać wino i gotować 3 minuty, cały czas zdrapując z dna to, co do niego przywarło. Wlać wywar, włożyć mięso z powrotem na patelnię, zlewając na nią sos z talerza. Dusić około 5 minut, aż termometr wbity w środek piersi wskaże 70°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 214 kcal, 28 g białka, 3 g węglowodanów, 0 g błonnika, 8 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 68 mg cholesterolu, 268 mg soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock