Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak stir-fry

Kurczak stir-fry

Szybkie i łatwe do przygotowania danie ze składników, które nie wymagają wielu przygotowań: pomidorów, papryki, cukinii i smażonego kurczaka.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
1/2 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz
1 czerwona, zielona lub żółta papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
150 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na pół
1 łyżka świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
2 łyżeczki octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę na dużej patelni o nieprzywierającym dnie, na dość dużym ogniu. Włożyć mięso i smażyć 4 minuty. Oprószyć połową soli i pieprzem, po czym wyjąć z patelni.

2) Wrzucić na tę samą patelnię paprykę i cukinię, smażyć 4 minuty, aż nieco zmiękną. Posypać resztą soli. Dodać czosnek, smażyć 30 sekund. Dodać pomidory i suszone oregano, smażyć wszystko jeszcze minutę. Włożyć z powrotem mięso, skropić octem balsamicznym, podgrzać i posypać oregano. Podawać z ryżem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 239 kcal, 28 g białka, 12 g tłuszczów, 3 g tłuszczów nasyconych, 5 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,8 g soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x