Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku

Sukiyaki to japońskie potrawy przypominające popularne w Europie fondue. Ich składniki gotowane są w esencjonalnym bulionie bezpośrednio przy stole. Kurczak z warzywami to sycące, jednogarnkowe danie główne. Soczyste składniki potrawy maczamy w ostrym, aromatycznym sosie cytrusowym.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

225 g makaronu ryżowego
600 ml wywaru z kurczaka, najlepiej domowej roboty
550 g filetu z piersi kurczaka, cienko pokrojonego
225 g marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
200 g groszku cukrowego
220 g pędów bambusa z puszki, odsączonych
125 g grzybów shiitake, pokrojonych
115 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej

Sos ponzu
3 łyżki słodkiego wina ryżowego mirin
sok z 1 cytryny
sok z 1 i 1/2 limonki
3 łyżki octu ryżowego
90 ml ciemnego sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

1) Sos ponzu można przygotować kilka dni wcześniej. Wlać wino ryżowe do małego garnka, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować 30 sekund, żeby alkohol wyparował. Dodać mieszając pozostałe składniki sosu. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki, przykryć i odstawić.

2) Włożyć makaron do miski i zalać zimną wodą, żeby go zakryła. Pozostawić na 10 minut do namoczenia, odcedzić i odstawić. Doprowadzić wywar do wrzenia w dużym żaroodpornym garnku. Zmniejszyć ogień, żeby wywar powoli się gotował, wrzucić kawałki kurczaka i gotować 10 minut.

3) Dodać marchewkę, doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować powoli 5 minut. Wrzucić groszek cukrowy oraz pędy bambusa i gotować kolejne 2–3 minuty. Dodać grzyby i kapustę pekińską, zamieszać, ponownie doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować powoli 2–3 minuty. Na koniec wrzucić makaron, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować powoli 2–3 minuty, aż będzie gorący.

4) Rozlać sos ponzu do 4 małych miseczek. Nałożyć potrawę do 4 ciepłych miseczek i od razu podawać razem z sosem, w którym można maczać kawałki kurczaka i warzyw.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 500 kcal, 38 g białka, 7 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 60 g węglowodanów (w tym 7 g cukrów), 4 g błonnika

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x