Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak na sposób śródziemnomorski

Kurczak na sposób śródziemnomorski

Kurczak na sposób śródziemnomorski to jednogarnkowe danie jest bogatym źródłem kwasu foliowego, wapnia i błonnika. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, a koszt składników niezbyt wysoki. 


Skala trudności:

Łatwe: (2/5)


Czas przygotowania:

Średni (60 min)


Liczba porcji:

4

 SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 cały kurczak (1,5–2 kg),
pokrojony na 8 części, bez skóry
1/4 szklanki mąki
2 kopry włoskie pokrojone w plasterki
4 ząbki czosnku pokrojone na cienkie kawałki
1 szklanka wywaru z kurczaka
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
po 1/4 łyżeczki rozmarynu, tymianku i pieprzu
500 g fasoli cannellini z puszki
250 g fasolki szparagowej pokrojonej w 5-cm kawałki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

2. Rozgrzać oliwę w żaroodpornym naczyniu. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące. Smażyć na złoty kolor, 4 minuty z każdej strony. Przenieść na talerz.

3. Wrzucić koper włoski na patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć 7 minut, często mieszając, aż stanie się złoty. Dodać czosnek, podgrzewać jeszcze minutę. Dodać wywar, sok cytrynowy, sól, rozmaryn, tymianek i pieprz. Zagotować, dodać kurczaka, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.

4. Piec, aż mięso będzie gotowe, czyli około 35 minut. Mieszając dodać fasolę cannellini i fasolkę szparagową. Piec jeszcze 5 minut.

 WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja: 780 kcal, 95 g białka, 42 g węglowodanów, 24 g tłuszczów, 5 g NNKT, 280 mg cholesterolu, 13 g błonnika, 1090 mg sodu


Facebook


Instagram

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x