Tę łatwą do przygotowania potrawę jednogarnkową można urozmaicać, dodając za każdym razem inne warzywa sezonowe.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 filety z piersi kurczaka (150 g każdy)
750 ml wywaru z kurczaka
3 łyżki wytrawnego sherry lub wytrawnego białego wina
1 bouquet garni (natka pietruszki, tymianek i liść laurowy)
750 g mieszanych warzyw, na przykład marchewki, kukurydzy, brokułów, kalafiora, pora, cukinii, papryki
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć filety do dużego żaroodpornego garnka. Wlać wywar, sherry lub wino. Włożyć bouquet garni. Doprowadzić płyn do wrzenia i gotować około 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zbierać gromadzącą się na powierzchni pianę.
2) Pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa i wrzucić do rondla z kurczakiem.
3) Gotować wszystko 5 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, a z mięsa, po nakłuciu czubkiem noża, zacznie wyciekać klarowny sok. Usunąć bouquet garni. Wrzucić natkę pietruszki.
4) Nałożyć warzywa i sos na głębokie talerze. Na wierzchu ułożyć piersi kurczaka (w całości lub pokrojone) i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 PORCJA ZAWIERA: 271 kcal, 52 g białka, 5 g tłuszczów, 1 g tłuszczów nasyconych, 5 g węglowodanów, 5 g błonnika, 1,2 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock