Resztki tego dania można dodać następnego dnia do sałatki, omletu lub przygotować z nich kanapkę.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
oliwa z oliwek, do smarowania
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w ćwiartki
2 rzepy, obrane i przepołowione
2 marchewki, obrane i przekrojone wzdłuż na pół
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki świeżego estragonu, drobno posiekanego
2 młode, małe kurczaczki (po 400 g)
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować oliwą blachę do pieczenia. Rozłożyć na niej warzywa i skropić je odrobiną oliwy. Posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec 15 minut.
2) Wymieszać w małej misce masło ze skórką z cytryny i estragonem. Osuszyć kurczaka papierowym ręcznikiem. Oddzielić ostrożnie skórę od mięsa na piersiach. Nałożyć pod nią masło estragonowe (tak aby jej nie uszkodzić), a następnie przypiąć skórę wykałaczką.
3) Ułożyć kurczaczka i warzywa na blasze do pieczenia. Piec 30–35 minut, aż sok wyciekający z udka po nakłuciu szpikulcem będzie przejrzysty.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 2933 kJ, 701 kcal, 42 g białka, 48 g tłuszczów (16 g tłuszczów nasyconych), 24 g węglowodanów (8 g cukrów), 7 g błonnika, 292 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock