Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Krewetki po portugalsku

Krewetki po portugalsku

Potrawa będzie szybciej gotowa, jeśli użyjemy krewetek mrożonych (należy je rozmrozić).


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

500 g surowych krewetek
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała papryczka chili, pokrojona w plasterki
1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
2 łyżki białego wina
2 cebulki dymki, drobno posiekane

PRZYGOTOWANIE:

1) Obrać krewetki (pozostawić ogonki), po czym usunąć żyłki.

2) Naciąć krewetki wzdłuż na pół, ostrożnie, aby ich całkiem nie przekroić.

3) Rozgrzać masło z oliwą na patelni na dość dużym ogniu. Wrzucić krewetki i smażyć 2 minuty – w połowie smażenia odwrócić na drugą stronę szczypcami kuchennymi. Dodać pozostałe składniki i smażyć minutę, aż krewetki pozwijają się i uzyskają różowy kolor. Podawać z chrupiącym pieczywem i zieloną sałatą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 1934 kJ, 462 kcal, 52 g białka, 26 g tłuszczów (12 g tłuszczów nasyconych), 1 g węglowodanów (1 g cukrów), 1 g błonnika, 1019 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x