Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kremowa zupa kalafiorowa

Kremowa zupa kalafiorowa

Zupa najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym chlebem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 l wywaru warzywnego
1 kalafior, około 1,5 kg
1 cebula
125 ml śmietanki
świeżo zmielona gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

1) Wlać wywar do rondla, przykryć i doprowadzić do wrzenia.

2) Pokroić kalafior i posiekać cebulę. Rozgrzać 11/2 łyżki oliwy w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć 2–3 minuty; powinna zmięknąć, ale nie może się zrumienić.

3) Dodać kalafior i wrzący wywar. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować 10–12 minut, aż kalafior będzie miękki.

4) Zmiksować zupę ręcznym blenderem. Dodać śmietankę i podgrzać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć do miseczek, posypać tartą gałką muszkatołową i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 154 kcal, 8 g białka, 8 g tłuszczów (5 g NKT), 12 g węglowodanów (11 g cukrów), 6 g błonnika, 1149 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x