Zupa najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym chlebem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 l wywaru warzywnego
1 kalafior, około 1,5 kg
1 cebula
125 ml śmietanki
świeżo zmielona gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać wywar do rondla, przykryć i doprowadzić do wrzenia.
2) Pokroić kalafior i posiekać cebulę. Rozgrzać 11/2 łyżki oliwy w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć 2–3 minuty; powinna zmięknąć, ale nie może się zrumienić.
3) Dodać kalafior i wrzący wywar. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować 10–12 minut, aż kalafior będzie miękki.
4) Zmiksować zupę ręcznym blenderem. Dodać śmietankę i podgrzać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć do miseczek, posypać tartą gałką muszkatołową i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 154 kcal, 8 g białka, 8 g tłuszczów (5 g NKT), 12 g węglowodanów (11 g cukrów), 6 g błonnika, 1149 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock