Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kotlety cielęce po francusku

Kotlety cielęce po francusku

Pożywne kotlety cielęce to dobry pomysł na świąteczny stół. W naszej propozycji do potrawy dodajemy wywar drobiowy i parmezan.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

2 kotlety cielęce grubości 2,5 cm
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oleju
1/2 dużej cebuli, posiekanej
2 łyżki masła
1/4 szklanki wywaru drobiowego
1/3 szklanki bułki tartej
2 łyżki parmezanu, tartego

PRZYGOTOWANIE:

1) Oprószyć kotlety solą i pieprzem. Wlać olej na patelnię, wrzucić kotlety i przyrumienić z obu stron. Nałożyć cebulę do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Dodać 1 łyżkę masła. Ułożyć kotlety na wierzchu i skropić wywarem.

2) Rozpuścić pozostałe masło, wymieszać z bułką tartą i parmezanem. Polać kotlety.

3) Piec 30–35 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 469 kcal, 31 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 144 mg cholesterolu, 1146 mg sodu, 17 g węglowodanów, 1 g błonnika, 31 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x