Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kotleciki z mielonego indyka z bagietką

Kotleciki z mielonego indyka z bagietką

Kotleciki będą jeszcze lepsze kiedy dodasz do mięsa nieco posiekanej natki pietruszki lub kolendry.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g mielonego mięsa indyka
2 bagietki (po 30 cm każda)
3 łyżki majonezu
8 liści sałaty rzymskiej
4 łyżki sosu chutney z mango

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć mięso do miski i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Uformować z niego kotleciki o grubości 2 cm.

2) Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu. Smażyć kotleciki po 7 minut z każdej strony, aż się przyrumienią.

3) Przekroić bagietki w poprzek, aby powstały 4 porcje. Każdą część rozkroić wzdłuż na pół, lecz nie do końca.

4) Posmarować bagietki majonezem. Włożyć do środka sałatę, kotleciki i łyżkę sosu chutney z mango. Podawać od razu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 600 kcal, 52 g białka, 22 g tłuszczów (5 g NKT), 47 g węglowodanów (14 g cukrów), 3 g błonnika, 770 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x