Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Klasyczne gazpacho

Klasyczne gazpacho

Ta tradycyjna hiszpańska zupa pełna jest aromatu oraz witamin, ponieważ wszystkie warzywa użyte do jej przyrządzenia pozostają surowe. Chłodne gazpacho z dodatkiem wiejskiego pieczywa z nasionami doskonale nadaje się na prosty obiad bądź na letnią kolację.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g aromatycznych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
1/4 ogórka, obranego ze skórki i grubo posiekanego
1 czerwona papryka, grubo posiekana
2 ząbki czosnku
1 mała cebula, pokrojona na ćwiartki
1 kromka chleba, porwana na kawałki (ok. 30 g)
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
500 ml soku pomidorowego
1 łyżka przecieru pomidorowego

Jako dodatek
1 czerwona papryka
4 dymki
1/4 ogórka
2 kromki chleba, opiekane

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Wrzucać kolejne partie mieszanki do miksera i przecierać na gładką papkę. Wlać zupę do dużej miski, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.

2) Przed wyjęciem gazpacho z lodówki przygotować warzywa do podania razem z zupą. Pokroić czerwoną paprykę w drobną kostkę; pokroić dymki w cienkie plasterki, a ogórek w drobną kostkę. Pokroić grzanki w małe kostki. Wyłożyć warzywa i grzanki
na osobne półmiski.

3) Sprawdzić smak i przyprawić zupę, a następnie wlać ją chochlą do misek. Podawać od razu, z dodatkami na osobnych półmiskach.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 215 kcal, 6 g białka, 9 g tłuszczów (w tym 1,5 g NKT), 30 g węglowodanów (w tym 17 g cukrów), 5 g błonnika.

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x