Kapusta zapieczona z innymi warzywami jest nie tylko pełna witamin, ale też ma niesamowity smak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
1/4 ka pusty, poszatkowanej
1/2 marchewki, tartej
2 cebule dymki, posiekane
1 jajko
1/2 szklanki mleka
3 łyżki sera ementaler, tartego
1/4 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka parmezanu, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wrzucić kapustę, marchewkę i cebulę na patelnię spryskaną olejem w aerozolu. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego.
2) Roztrzepać jajko z mlekiem, serem ementaler i solą ziołową. Polać warzywa. Posypać natką pietruszki i parmezanem.
3) Piec 30–35 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 156 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 126 mg cholesterolu, 345 mg sodu, 11 g węglowodanów, 3 g błonnika, 10 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock