Kanapka z masłem orzechowym to klasyczna amerykańska przekąska. Podobno był to ulubiony przysmak Elvisa Presleya – króla rock and rolla.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 duże dojrzałe banany
8 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzeszków
8 grubych kromek chleba
85 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
1) Banany obrać, pokroić w plasterki i włożyć do miseczki.
2) Masło orzechowe rozsmarować równo na 4 kromkach chleba. Na każdą z nich nałożyć następnie czwartą część bananów.
3) Posypać rodzynkami i przykryć pozostałymi kromkami chleba. Przekroić każdą kanapkę na pół i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 594 kcal, 20,5 g białka, 30 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 62 g węglowodanów (w tym 30,5 g cukrów), 7 g błonnika, 558 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock