Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kanapka ze stekiem wołowym

Kanapka ze stekiem wołowym

Tę dużą pożywną kanapkę przygotowuje się z chrupiącego chlebka ciabatta wypełnionego lekko obsmażonym stekiem i zdrowymi warzywami. Jeśli chcesz przygotować szybko danie dla jednej osoby – zmniejsz ilość składników. Wystarczy ci wtedy jedna mała ciabatta i jeden stek o wadze około 85 g.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

4 małe chlebki ciabatta
12 cienkich plastrów wołowego steku z chudej wołowiny (łącznie ok. 340 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki pasty z oliwek tapenade
4 pomidory, pokrojone w plasterki
45 g rukoli
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać patelnię grillową albo teflonową. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Posmarować patelnię oliwą, następnie włożyć mięso (jeśli nie mieści się na patelni naraz, to partiami) i smażyć po 30 sekund z każdej strony, jeśli lubimy mięso krwiste, lub dłużej, jeśli wolimy lepiej wysmażone.

2) Podgrzać chlebki ciabatta, by były chrupiące.

3) Szybko przekroić każdą ciabattę wzdłuż. Dolne połówki posmarować pastą z oliwek, położyć na nich plasterki pomidorów, a następnie mięso.

4) Skropić rukolę sokiem z cytryny, rozłożyć na mięsie. Polać wszystko tłuszczem z patelni i przykryć drugą połówką ciabatty. Podawać na gorąco z sałatką z rukoli oraz pomidorów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 500 kcal, 31 g białka, 13 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 66 g węglowodanów (w tym 4 g cukrów), 4 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x