Kanapki najlepiej robić z chleba twardego na tyle, żeby dało się go cienko pokroić, nie powinien być jednak zbyt ciężki. Może to być chleb żytni, pszenno-żytni, pełnoziarnisty lub razowy. Wszystkie te rodzaje pieczywa wspaniale smakują z pastą z makreli.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
200 g filetów z wędzonej makreli, bez skóry
100 g serka naturalnego
1 łyżeczka chrzanu
12 cienkich kromek chleba żytniego
4 pomidory, cienko pokrojone
1/2 ogórka, cienko pokrojonego
8 łyżek kiełków gorczycy i rzeżuchy, posiekanych, i trochę kiełków do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
1) Usunąć ości z makreli. Wymieszać mięso z serkiem naturalnym i chrzanem, tak aby powstała pasta.
2) Rozłożyć kromki chleba na blacie w 4 rzędach, po 3 kromki każdy. Odłożyć 1/4 pasty makrelowej, a resztę gładko rozsmarować na kromkach.
3) Ułożyć połowę plasterków ogórka i pomidora na 4 kromkach chleba posmarowanych pastą z makreli. Posypać je połową kiełków gorczycy i rzeżuchy. Przykryć drugą warstwą kromek, pastą makrelową do dołu. Rozsmarować odłożoną pastę na czystej stronie kromek. Ułożyć resztę plasterków ogórka oraz pomidora i posypać pozostałymi kiełkami gorczycy i rzeżuchy. Ułożyć na wierzchu ostatnie 4 kromki chleba,
pastą makrelową do dołu. Delikatnie je przycisnąć.
4) Pokroić ukośnie kanapeczki na 3 lub 4 kawałki, w zależności od kształtu chleba. Każdą kanapeczkę spiąć wykałaczką, aby się nie rozpadła. Dekorować kiełkami gorczycy i rzeżuchy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 400 kcal, 21 g białka, 17 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 44 g węglowodanów (w tym 5 g cukrów), 5 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock