W tym daniu ponacinaliśmy powierzchnię kalmarów w kratkę, ale równie dobrze można pokroić je w krążki lub kupić kalmary już pokrojone. Można je również upiec na grillu lub patelni grillowej.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru pudru
750 g kalmarów
2 łyżki pieprzu cytrynowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokroić ogórki w cienkie plasterki i odsączyć je na ręczniku papierowym. W misce przygotować sos z octu ryżowego, cukru oraz 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać z ogórkami.
2) Rozciąć kalmary na pół i rozłożyć je płasko. Ostrym nożem ponacinać je delikatnie w kratkę po przekątnej uważając, żeby nie przekroić ich całkowicie (dzięki temu zwiną się w czasie smażenia). Pokroić kalmary na kawałki długości 5 cm i wymieszać je w misce z połową pieprzu cytrynowego.
3) Rozgrzać dużą patelnię na dużym ogniu i wlać oliwę. Smażyć kalmary na gorącym oleju porcjami 1–2 minuty, obracając je jeden raz – kalmary są usmażone, kiedy staną się białe.
4) Posypać kalmary pozostałym pieprzem cytrynowym i podawać z sałatką
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 205 kcal, 32 g białka, 7 g tłuszczów (1 g NKT), 6 g węglowodanów (4 g cukrów), 1 g błonnika, 1907 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock