Chrupką, złocistą zasmażkę do tego prostego dania przygotowuje się zwykle, podsmażając bułkę tartą w dużej ilości masła, my zrobimy ją na oliwie. Smakuje świetnie i doskonale komponuje się z gotowanymi w wodzie lub na parze warzywami, a szczególnie z kalafiorem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 kalafior, podzielony na różyczki
Chrupka zasmażka
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
100 g bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotować garnek do gotowania na parze. Włożyć kalafior i gotować około 15 minut, żeby nieco zmiękł.
2) Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wsypać bułkę tartą i starannie wymieszać z oliwą. Smażyć na niezbyt dużym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż bułka przyrumieni się mocno. W czasie smażenia bułki oliwa wycieka z tej, która jest już podsmażona i zostaje wchłonięta przez resztę, więc zasmażka rumieni się równomiernie.
3) Przełożyć kalafior na podgrzany półmisek. Doprawić zasmażkę solą i pieprzem. Nałożyć zasmażkę na kalafiora. Udekorować gałązkami ziół i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 180 kcal, 7 g białka, 7 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 23 g węglowodanów (w tym 4 g cukrów), 3 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock