Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jasny chleb żytni

Jasny chleb żytni

Mąka żytnia zawiera mniej glutenu niż pszenna, więc upieczony z niej chleb jest dość wilgotny i zwarty. Nasiona kminku są tradycyjną przyprawą do żytniego pieczywa. Polecamy ten chlebek jako dodatek do ryb – szczególnie do wędzonej makreli oraz wędzonych i marynowanych śledzi – oraz do miękkich serów.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

100 minut

LICZBA PORCJI:

1 bochenek


SKŁADNIKI:

300 g mąki żytniej
100 g mąki chlebowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru pudru
7 g suszonych drożdży
2 łyżeczki nasion kminku
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
200 ml letniej wody

PRZYGOTOWANIE:

1) Przesiać mąkę żytnią, mąkę chlebową, sól oraz cukier do miski, dodać drożdże i nasiona kminku. Wymieszać oliwę z letnią wodą, a następnie wlać do miski. Wymieszać składniki drewnianą łyżką, a potem ręką, aby powstało gęste, klejące się i nieco grudkowate ciasto.

2) Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać około 10 minut, aż zrobi się gładkie. Powinno też być bardzo twarde. Uformować z niego owalny bochenek długości około 18 cm i umieścić go na natłuszczonej blasze do pieczenia. Luźno przykryć folią samoprzylegającą i pozostawić, aby ciasto rosło w ciepłym miejscu, na godzinę, aż niemal dwukrotnie zwiększy objętość. Z wierzchu bochenek powinien być lekko popękany.

3) Pod koniec czasu wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkryć bochenek i piec 40–45 minut, aż lekko się przyrumieni, a kiedy popukamy w jego spód, będzie wydawał głuchy odgłos.

4) Przenieść bochenek na metalową kratkę i zostawić, aby ostygł. Gdy już będzie zimny, włożyć go do foliowego worka i zostawić na noc (dzięki temu skórka zmięknie). Można go potem przechowywać do 2 dni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja (kromka) zawiera: 65 kcal, 1,5 g białka, 1 g tłuszczów (w tym 0 g NKT), 13 g węglowodanów (w tym 0 g cukrów), 1,5 g błonnika.

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x