Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jajka po meksykańsku

Jajka po meksykańsku

Papryka, chili, pomidory i awokado to połączenie pełne witamin, inspirowane kuchnią meksykańską.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona na kawałki
2 pomidory, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
250 ml salsy pomidorowej (sosu)
100 g zielonych papryczek chili w occie, osączonych
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
6 dużych jajek
30 g sera cheddar, startego
6 dużych pszennych tortilli, podgrzanych
2 łyżki świeżej kolendry
1 awokado, drobno pokrojone

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić paprykę, smażyć 3 minuty na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać pomidory, salsę, papryczkę chili i kmin rzymski. Dusić 7–10 minut, aż sos zgęstnieje.

2) Wybić do niego jajka tak, by żółtko się nie rozlało, posypać serem. Dusić pod przykryciem 3–5 minut, aż białko się zetnie.

3) Nałożyć na każdą tortillę po jednym jajku razem z sosem. Posypać kolendrą i awokado.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 410 kcal, 17 g białka, 18 g tłuszczów, 4,5 g tłuszczów nasyconych, 48 g węglowodanów, 4 g błonnika, 1,1 g soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x