Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Gulasz brunszwicki

Gulasz brunszwicki

Gorący gulasz brunszwicki to świetny pomysł na obiad. W naszym przepisie polecamy czerwoną fasolę i pomidory.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

100 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 kurczak (1,6–1,8 kg), pokrojony na porcje
1 szklanka wody
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 cebule, pokrojone w plasterki
450 g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta pieprzu kajeńskiego
450 g kukurydzy, odsączonej
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
50 g masła, pokrojonego w kostkę
70 g bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

1) Zalać kurczaka wodą w rondlu. Gotować na małym ogniu 45–60 minut, aż będzie miękki. Zbierać szumowiny z wierzchu.

2) Wyjąć kurczaka. Usunąć skórę i kości. Pokroić mięso w kostkę, wrzucić do wywaru.

3) Dodać ziemniaki, cebulę, fasolę oraz sól, pieprz i pieprz kajeński. Gotować bez przykrycia 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pozostałe składniki. Gotować jeszcze 10 minut, aż gulasz nieco zgęstnieje.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 589 kcal, 25 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 123 mg cholesterolu, 1147 mg sodu, 47 g węglowodanów, 7 g błonnika, 40 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x