Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Gryczane naleśniki śniadaniowe

Gryczane naleśniki śniadaniowe

Słodki naleśnik to popularne śniadanie. Oto przepis na owocowe danie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 min (w tym 15 min gotowanie)

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

5 łyżek śmietany kremówki
100 ml kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mleka
2 jajka
40 g białej mąki pszennej
3 łyżki mąki gryczanej lub pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
Duszone owoce
100 g cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypta soli
1/2 szklanki wody
50 g czarnych jagód
50 g malin
4,5 łyżeczki masła
1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1) Ubić mocno kremówkę w misce. Wlać kwaśną śmietanę do innej miski. Połączyć z bitą śmietaną. Przykryć i wstawić do lodówki.

2) Roztrzepać jajka z mlekiem w małej misce. Dodać mąkę pszenną i gryczaną oraz sól, wymieszać. Odstawić ciasto na 30 minut.

3) Wsypać cukier, mąkę kukurydzianą i sól do rondelka. Dodać wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje.

4) Wrzucić owoce i gotować na małym ogniu, aż popękają. Dodać 1,5 łyżeczki masła i sok z cytryny. Mieszać, aż masło się roztopi. Odstawić i trzymać w cieple.

5) Roztopić 1 łyżeczkę masła na patelni teflonowej. Rozprowadzić na niej 2 łyżki ciasta. Smażyć, aż wierzch naleśnika się zetnie. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 15–20 sekund. Przełożyć na metalową kratkę. Usmażyć w taki sam sposób naleśniki z reszty ciasta. W razie potrzeby dodać więcej masła na patelnię.

6) Przekładać kolejne naleśniki pergaminem lub papierowym ręcznikiem. Trzymać w cieple. Podawać z duszonymi owocami i śmietaną.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 naleśnik zawiera 782 kcal, 40 g tłuszczów (w tym 24 g NKT), 335 mg cholesterolu, 965 mg sodu, 90 g węglowodanów, 4 g błonnika, 15 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x