Salsa ananasowa doda tuńczykowi niezwykłego smaku, to doskonałe połączenie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1/2 świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w plastry grubości 1 cm
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
2 papryczki chili jalapeño, pokrojone w kostkę
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
2 łyżki soku z limonki
4 filety tuńczyka (po 170 g każdy)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć plasterki ananasa na grillu i piec bez przykrycia po 5–7 minut z każdej strony. Ostudzić. Pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać cebulę, chili jalapeño, kolendrę i sok z limonki. Wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
2) Posmarować dzwonka ryby oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Piec na grillu, pod przykryciem, po 5 minut z każdej strony. Podawać z salsą ananasową wprost z lodówki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 252 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 77 mg cholesterolu, 212 mg sodu, 10 g węglowodanów, 1 g błonnika, 40 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock