Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Grillowany łosoś

Grillowany łosoś

Mięso łososia nie rozpada się tak łatwo podczas obróbki cieplnej dlatego idealnie nadaję się na grilla.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

50 g brązowego cukru
1/4 szklanki sosu sojowego
3 łyżki soku ananasowego
3 łyżki czerwonego octu winnego
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrego sosu chili
1 filet z łososia (ok. 900 g)

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce dziewięć pierwszych składników. Wlać 3/4 szklanki marynaty do torebki foliowej, włożyć łososia, obtoczyć go w marynacie. Umieścić torebkę na 1 godzinę w lodówce. Zachować resztę marynaty do smarowania.

2) Przed rozgrzaniem grilla spryskać ruszt olejem w aerozolu. Odsączyć łososia z marynaty. Ułożyć na ruszcie grilla, skórą do dołu. Piec 5 minut bez przykrycia. Posmarować zachowaną marynatą. Piec jeszcze 15–20 minut, aż mięso będzie się łatwo dzieliło na części.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 246 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 67 mg cholesterolu, 532 mg sodu, 9 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 24 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x