Pamiętaj żeby podczas grillowania najgrubsze kawałki układać na środku rusztu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
olej do smarowania rusztu
około 1,3 kg kawałków kurczaka (piersi, udka) z kośćmi
Sos
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
100 ml soku ananasowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
sól wędzarnicza
PRZYGOTOWANIE:
1) Nasmarować obficie olejem ruszt grilla. Rozpalić grill.
2) Obrać cebulę i czosnek, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku na średnim ogniu. Zeszklić w nim cebulę i czosnek, smażąc około 5 minut. Dodać resztę składników sosu. Całość dobrze wymieszać, przykryć garnek i dusić razem następne 5 minut na małym ogniu.
3) Zmiksować gorącą zawartość garnka w mikserze. Przelać sos z powrotem do garnka i delikatnie podgrzewać 5 minut (żeby się ledwie gotował); przez ten czas ubijać go kilka razy przez chwilę trzepaczką do piany. Odlać połowę do miski i trzymać w ciepłym miejscu.
4) Posmarować kawałki kurczaka ze wszystkich stron pozostałą połówką sosu. Piec na grillu 15 minut, regularnie smarując sosem, a po połowie tego czasu obrócić na drugą stronę. Piec kurczaka dalsze 15 minut, nie smarując go. Będzie on gotowy wtedy, gdy po nakłuciu będzie z niego wypływał klarowny sok. Podawać na ciepło w sosie zachowanym w misce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 250 kcal, 31 g białka, 8 g tłuszczów, 13 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock