Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Grillowane steki z wołowiny

Grillowane steki z wołowiny

Choć łata, doskonałe źródło białka, witamin i mikroelementów, jest nieco chudsza niż niektóre inne kawałki wołowiny, smakuje wybornie. Zamarynowana w zdrowym domowym sosie barbecue, z pewnością zachwyci każdego domownika.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 mała cebula, posiekana
1/2 szklanki sosu pomidorowego
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka sosu worcester
1/4 łyżeczki soli
450 g łaty wołowej

PRZYGOTOWANIE:

1) W dużej torebce foliowej ze szczelnym zamknięciem wymieszać czosnek z cebulą, sosem pomidorowym, octem, brązowym cukrem i sosem worcester. Włożyć mięso, zamknąć szczelnie torebkę i potrząsnąć, by mięso pokryło się marynatą. Wstawić do lodówki na 6 godzin lub na całą noc.

2) Rozgrzać opiekacz lub grill węglowy. Wyjąć steki z marynaty (zachować ją). Ułożyć w odległości 5 cm od źródła ciepła, piec 13 minut, aż wetknięty w mięso termometr wskaże temperaturę 60°C (stek będzie średnio krwisty). Przełożyć na deskę do krojenia.

3) Tymczasem wlać do rondelka marynatę, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty. Pokroić mięso na plastry i podawać z tak przyrządzonym sosem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 219 kcal, 25 g białka, 11 g węglowodanów, 1 g błonnika, 8 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 40 mg cholesterolu, 415 mg soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x