Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Grillowane przepiórki z masłem cytrynowo-ziołowym

Grillowane przepiórki z masłem cytrynowo-ziołowym

Gotowe przepiórki można podać na porcji kuskusu z młodą fasolką szparagową ugotowaną na parze lub sałatką z cienkich pasków ogórka i rzodkiewką.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

4 duże przepiórki
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 łyżki szczypiorku, posiekanego

PRZYGOTOWANIE:

1) Przeciąć przepiórki nożycami kuchennymi po obu stronach kręgosłupa. Wyjąć kręgosłup (dzięki temu szybciej się upieką). Lekko przycisnąć przepiórki dłonią, żeby się spłaszczyły. Natrzeć z obu stron kminem rzymskim.

2) Rozgrzać 1 i 1/2 łyżki oliwy na dużej patelni z nieprzywierającym dnem ustawionej na średnim ogniu. Ułożyć przepiórki na patelni piersią do dołu i smażyć 6 minut z każdej strony.

3) Dodać na patelnię masło, a następnie polać nim przepiórki. Dodać sok z cytryny i doprawić mięso solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

4) Posypać przepiórki szczypiorkiem. Obrócić mięso tak, żeby całe pokryło się sosem. Podawać od razu skropione sosem maślano-cytrynowym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 418 kcal, 37 g białka, 30 g tłuszczów (11 g NKT), 1 g węglowodanów (<1 g cukrów), <1 g błonnika, 159 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x