Niezwykle prosta i pożywna zupa szpinakowa w mało znanym w Polsce wydaniu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3 szklanki (750 ml) wywaru z kurczaka lub z warzyw, o obniżonej zawartości soli
3 cebulki dymki, cienko pokrojone
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
300 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożonych i odciśniętych
3/4 szklanki (140 g) ugotowanego długoziarnistego ryżu
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
sól, do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże jajko i 2 białka
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlej do garnka 1/4 szklanki (60 ml) wywaru. Dodaj dymkę i czosnek. Gotuj na średnim ogniu 2 minuty, aż cebulka zmięknie.
2) Wlej resztę wywaru, wrzuć szpinak i oregano; doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na małym ogniu 3–4 minuty, aż szpinak będzie miękki.
3) Dodaj ugotowany ryż, skórkę i sok z cytryny; dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4) Lekko ubij jajko i białka w żaroodpornym naczyniu. Powoli dodawaj 1/2 szklanki gorącej zupy, następnie przelej zawartość naczynia do lekko wrzącej zupy, ciągle mieszając, by uzyskać jajeczne „wstęgi”. Podawaj zupę na gorąco.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 198 kcal, 11 g białka, 2 g tłuszczu (w tym mniej niż 1 g tłuszczów nasyconych), 33 g węglowodanów (w tym 4 g cukru), 1 g błonnika, 710 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock