Gardłosza można zastąpić dorszem. Będzie równie pyszny zamarynowany w ten sposób.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki imbiru
4 filety z gardłosza atlantyckiego
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w torebce foliowej sok z cytryny z sosem sojowym, cukrem i imbirem. Włożyć rybę i obtoczyć ją w marynacie. Umieścić torebkę na 30 minut w lodówce.
2) Odsączyć rybę z marynaty. Włożyć do nasmarowanej brytfanny. Posypać pieprzem cytrynowym. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 124 kcal, 1 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 34 mg cholesterolu, 258 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 25 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock