Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Fusilli ze smażonymi warzywami

Fusilli ze smażonymi warzywami

Porcja tego smakowitego makaronu dostarcza organizmowi ponad ¹⁄₃ zalecanej dziennej dawki błonnika.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża słodka cebula pokrojona w cienkie plasterki
1 duża papryka, posiekana
1 mała dynia piżmowa (ok. 600 g), pokrojona w kostkę
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
5 ząbków czosnku, posiekanych
250 g pomidorków koktajlowych cherry przekrojonych na połówki
170 g młodego szpinaku
4 szklanki chudego, niesolonego wywaru z kurczaka
225 g makaronu fusilli (świderki)

PRZYGOTOWANIE:

1) W dużym rondlu rozgrzać na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę i paprykę. Podsmażać około 5 minut, aż zmiękną. Dodać dynię, 1/4 łyżeczki soli, bazylię i połowę czosnku. Smażyć pod przykryciem 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększyć ogień i smażyć bez przykrycia 5–7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa podsmażą się nieco, a dynia piżmowa będzie miękka. Przełożyć warzywa do dużej miski i dodać do nich pomidory.

2) W tym samym rondlu rozgrzać na średnim ogniu resztę oliwy z oliwek. Wrzucić pozostały czosnek i 1/4 łyżeczki soli. Smażyć około 2 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak, wymieszać i przełożyć do miski z warzywami.

3) W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wywar i 2 szklanki wody. Wrzucić makaron. Ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać, zachowując 1/2 szklanki wody. Wymieszać z warzywami i pozostawioną wodą. Podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 372 kcal, 12 g białka, 66 g węglowodanów, 9 g tłuszczów, 1 g NNKT, 1 mg cholesterolu, 9 g błonnika, 485 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.7/5 - (12 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x