Pyszna i pożywna zupa cebulowa. Do przygotowanego wywaru wołowego dodajemy skarmelizowaną cebulę z dodatkami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Trudne
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
6 cebul, pokrojonych w plasterki
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 szklanki oleju
6 szklanek wywaru wołowego
8 kromek bułki paryskiej, lekko opieczonych
60 g parmezanu, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać olej w rondlu. Smażyć cebulę z cukrem i pieprzem na niezbyt dużym ogniu 20 minut, aż cebula się skarmelizuje. Często mieszać. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 30 minut.
2) Wlać zupę do żaroodpornych miseczek. Położyć na wierzchu po kromce bułki i posypać serem. Wstawić do opiekacza 10–15 cm poniżej grzałki. Podawać, kiedy ser się rozpuści.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera 330 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 4 mg cholesterolu, 1092 mg sodu, 43 g węglowodanów, 4 g błonnika, 10 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock