Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Fondue z sera cheddar

Fondue z sera cheddar

Do fondue tradycyjnie dodaje się białe wino, które wzbogaca smak oraz sprawia, że sos się nie ciągnie. Jeśli jednak nie chcemy używać wina, możemy je zastąpić wywarem lub sokiem jabłkowym.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

2 i 1/2 szklanki


SKŁADNIKI:

50 g masła
30 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki sosu worcester
1 i 1/2 szklanki mleka
190 g sera cheddar, tartego
pieczywo i szynka, kawałki kiełbasy, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Roztopić masło w naczyniu do fondue. Dodać mąkę, sól, pieprz i sos worcester. Utrzeć. Wlać mleko. Gotować 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać ser. Podgrzewać, aż się roztopi.

2) Podawać z pieczywem, szynką i kiełbasą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 łyżka fondue zawiera: 77 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 21 mg cholesterolu, 101 mg sodu, 2 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x