Owoce są jeszcze zdrowsze, kiedy zanurzymy je w płynnej, gorzkiej czekoladzie bogatej w przeciwutleniacze. Kociołek do fondue należy otoczyć kawałkami jabłka lub gruszki, grubymi plasterkami banana, cząstkami pomarańczy, całymi truskawkami i kawałkami ananasa.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
1 szklanka chudego mleka zgęszczonego
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao w proszku
1 łyżka esencji waniliowej
180 g pastylek gorzkiej czekolady (przynajmniej 60% masy kakaowej)
PRZYGOTOWANIE:
1) W małym rondlu wymieszać starannie mleko z cukrem, kakao i esencją waniliową. Dodać pastylki czekoladowe.
2) Ustawić na małym ogniu i gotować przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Wlać do kociołka do fondue i obłożyć owocami, które każdy będzie sam zanurzał w czekoladzie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 128 kcal, 3 g białka, 20 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 4 mg cholesterolu, 33 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock