Tak przygotowana ryba ma ciekawy smak bez konieczności stosowania dodatkowych przypraw i ziół.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 filety z soli, gardłosza atlantyckiego lub dorsza (po 170 g każdy)
175 g mięsa krabów z puszki lub tyle samo posiekanych paluszków krabowych
60 g parmezanu, tartego
1/2 szklanki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
słodka papryka, do posypania
30 g migdałów w słupkach, uprażonych
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć filety do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.
2) Wymieszać w misce mięso kraba z parmezanem, majonezem i sokiem z cytryny.
3) Nałożyć sos krabowy na filety. Wstawić na 5 minut do piekarnika, aż sos się przyrumieni. Posypać papryką i migdałami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 457 kcal, 31 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 90 mg cholesterolu, 585 mg sodu, 2 g węglowodanów, 1 g błonnika, 40 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock