Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Dynia marynowana

Dynia marynowana

Imbir, cynamon i pieprz nadają dyni słodkawy, ostry smak, a także dostarczają zdrowych fitozwiązków.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

2 litry


SKŁADNIKI:

paski skórki z 1 cytryny
1 kg cukru
750 ml octu jabłkowego
5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 laski cynamonu
20 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka soli
1,75 kg dyni piżmowej, obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej na kwadratowe kawałki

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w dużym garnku skórkę z cytryny z cukrem, octem, imbirem, cynamonem, pieprzem i solą. Gotować 5 minut na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać dynię, gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.

2) Nałożyć dynię do wyparzonych słoików (potrzeba ośmiu o pojemności 250 ml lub czterech o pojemności 500 ml). Wlać zalewę, w której się gotowała, do wysokości pół cm od brzegu słoika. Zakręcić słoiki. Przechowywać dynię nie dłużej niż tydzień.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 łyżka zawiera: 34 kcal, 0,1 g białka, 0 g tłuszczów, 0 g tłuszczów nasyconych, 9 g węglowodanów, 0,2 g błonnika, 0,1 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x