Pieczony filet z dorsza z dodatkiem świeżej kolendry to pyszna propozycja obiadowa, którą szybko przygotujesz.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
4 filety z dorsza lub łupacza (ok. 900 g)
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka suszonej cebuli
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
2 limonki, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki masła, roztopionego
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć filety na kawałkach folii aluminiowej. Oprószyć pieprzem. Podsmażyć w rondlu cebulę i czosnek na oliwie. Dodać kmin rzymski.
2) Nałożyć cebulę na filety, posypać kolendrą. Przykryć plasterkami limonki. Skropić masłem.
3) Zawinąć filety w folię. Ułożyć na blasze. Piec 35–40 minut w temperaturze 190°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 131 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 51 mg cholesterolu, 91 mg sodu, 2 g węglowodanów, 1 g błonnika, 18 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock