Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Dorsz nadziewany koprem włoskim

Dorsz nadziewany koprem włoskim

Pyszne danie rybne. Unikalny smak dorsza uzupełniamy koprem włoskim. Tym razem robimy z niego nadzienie, które następnie owijamy w filety.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut (w tym 35 minut pieczenia)

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 szklanka jogurtu naturalnego
kilkanaście listków kopru włoskiego, posiekanych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka szczypiorku, posiekanego
1/8 ły żeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 łodygi selera naciowego, posiekane
1/2 cebuli, posiekanej
2–4 łyżki oleju
4 szklanki grzaneczek sałatkowych
1 szklanka wywaru drobiowego
2 jajka, roztrzepane
4 filety z dorsza lub flądry (ok. 700 g)
1 cytryna, pokrojona

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce nieco kopru z jogurtem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Przykryć sos i wstawić na 2 godziny do lodówki.

2) Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć seler naciowy i cebulę. Zdjąć z ognia. Dodać grzaneczki, wywar, jajka i resztę kopru. Nałożyć nadzienie na filety i zrolować je.

3) Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Przykryć roladki plasterkami cytryny. Piec 30–35 minut w temperaturze 180°C, aż ryba, nakłuwana widelcem, będzie się dzieliła na części. Podawać z sosem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 476 kcal, 15 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 193 mg cholesterolu, 869 mg sodu, 47 g węglowodanów, 4 g błonnika, 42 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x