Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Domowa pizza. Przepis czytelnika

Domowa pizza. Przepis czytelnika

Domowa pizza? Zawsze pyszna! Przedstawiamy przepis przesłany przez naszą czytelniczkę, Annę z Krakowa. Jak zaznaczyła w wiadomości, dodatki są opcjonalne, ale im więcej, tym pizza jest lepsza!


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut (w tym 30 minut pieczenie i 10 minut wyrastanie)

LICZBA PORCJI:

2 pizze


SKŁADNIKI:

7 g suszonych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
1 1/2 ły żeczki soli
620 g mąki

Sos
500 g przecieru pomidorowego
1 1/2 łyżeczki cebuli, drobno posiekanej
1 łyżeczka suszonego oregano
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu

Dodatki
450 g chudego sera mozzarella, startego
125 g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę i podsmażonego
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka, pokrojona w paski
65 g oliwek, pokrojonych w plasterki
1 cebula, drobno pokrojona
125 g parmezanu, tartego
1/2 pęczka bazylii, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać oliwę, sól i 220 g mąki. Wyrabiać mikserem 3 minuty. Dodać mąkę i wyrobić luźne ciasto.

2) Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatać, aż będzie jednolite i elastyczne. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i obtoczyć w tłuszczu. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

3) Wymieszać składniki sosu i odstawić. Podzielić ciasto na pół. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować każdą porcję na krążek o średnicy 33 cm. Ułożyć krążki na blachach do pizzy.

4) Piec 15 minut w temperaturze 190°C, aż ciasto lekko się przyrumieni. Nałożyć sos i dodatki. Piec jeszcze 15–20 minut, aż ser się rozpuści.

Masz własny przepis, którym chciałabyś/chciałbyś podzielić się ze światem? Wyślij go do nas! Po weryfikacji opublikujemy go na portalu. Zapraszamy do kontaktu przez nasze media społecznościowe albo bezpośrednio na adres mailowy: kontakt@hopnatalerz.pl

Źródło zdjęcia: przesłane przez czytelniczkę

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x