Kategoria: Desery

Sosy czekoladowe
Sos czekoladowy – czy to podawany na gorąco czy na zimno – uatrakcyjnia smak i wygląd owoców, lodów czy gotowych ciast.

Łamańce orzechowe
Zamiast mieszanki orzechów do masy na łamańce można dodać tylko orzeszki ziemne lub migdały.

Śliwki z miodem w papilotach
Pieczenie w papilotach oznacza, że pieczemy potrawy w piekarniku w papierowych zawiniątkach, dzięki którym zachowują one wszystkie soki. Ważne jest, by papiloty przygotowywać z odpowiedniego papieru, odpornego na wilgoć.

Babka z makiem
Jeśli masz ochotę na smakowite, wilgotne ciasto, nie zawiedzie cię babka z makiem.

Krajanka karmelowo-orzechowa
Krajankę karmelowo-orzechową przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ używa się do niej gotowej karmelowej polewy do lodów. Kruchy spód posypuje się orzechami pekan i pokrywa polewą. Na koniec dodaje się płatki czekolady.

Domowy placek z kremem jajecznym
Ten placek kojarzy się z wypiekami naszych mam i babć. Jest delikatny i niezwykle aromatyczny.