Kategoria: Desery
Placek kukurydziany z patelni
Jeśli ci się spieszy, możesz przyrządzić placek kukurydziany. Ciasto smaży się na patelni. Jest gotowe w 15 minut.
Jabłka i żurawiny z kruszonką
Smaczny i efektowny deser, który jest niezwykle prosty do przygotowania.
Mała chałka
Małą chałkę dzieli się tylko na osiem kromek. To ilość w sam raz dla dwuosobowej rodziny.
Pudding ryżowy
Nasz pudding ryżowy jest znacznie zdrowszy od tradycyjnych wersji. Mlekiem sojowym można zastąpić mleko krowie także w wypiekach.
Placek dyniowy z orzechami włoskimi
Placek dyniowy z orzechami włoskimi to ciekawa wersja tradycyjnego amerykańskiego przysmaku. Warstwa orzechów i brązowego cukru przykrywa nadzienie z dyni, mleka skondensowanego, brązowego cukru i przypraw. Rezultat jest wspaniały.
Biscotti żurawinowo-migdałowe
Biscotti znaczy: pieczone dwa razy – chodzi o włoski sposób wypieku, któremu zawdzięczają charakterystyczną twardość. Zgodnie z tradycją podaje się je po kolacji, z kieliszkiem vin santo, w którym się je moczy. Bardzo smaczne są również z sałatką ze świeżych owoców albo z filiżanką kawy bądź herbaty. Te ciasteczka znane są też pod nazwą cantucini.


