Kategoria: Desery
Ciasteczka owsiane z jagodami
Dodawanie zmielonej kaszy do mąki sprawia, że wypieki są pełne błonnika i zdrowsze. W tym przypadku aż połowa mąki została zastąpiona zmieloną kaszą.
Chlebek cynamonowo-rodzynkowy
Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.
Sernik z sosem malinowym
Sernik pieczony w kąpieli wodnej powinien być ścięty z wierzchu i mieć matową skórkę. Gorącego ciasta nie należy nacinać nożem, aby sprawdzić, czy jest gotowe, ponieważ może popękać.
Owoce w cieście z sezamem
Te smakołyki, chrupkie z zewnątrz i soczyste w środku, przyrządza się błyskawicznie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, takie owoce świetnie nadają się na deser po posiłku złożonym z chińskich dań.
Karmelizowane banany z cynamonem
To pyszna, błyskawiczna wersja kremu brulée. Owoce przykrywamy jogurtem greckim albo śmietaną tortową, które warto mieć zawsze w lodówce. Na koniec posypujemy brązowym cukrem i zapiekamy pod grillem, aby się skarmelizował i przykrył deser apetyczną skorupką.
Mocha ricotta tiramisu
Ta wyborna odmiana popularnego włoskiego deseru zawiera, zgodnie z tradycją, podkład z biszkoptów namoczonych w kawie i likierze, ale zamiast wysokokalorycznego kremu nałożymy na nie lekką kremową mieszankę słodzonej ricotty i gęstego jogurtu i posypiemy całość wiórkami z ciemnej czekolady.


