Kategoria: Desery

Sernik z sosem malinowym
Sernik pieczony w kąpieli wodnej powinien być ścięty z wierzchu i mieć matową skórkę. Gorącego ciasta nie należy nacinać nożem, aby sprawdzić, czy jest gotowe, ponieważ może popękać.

Owoce w cieście z sezamem
Te smakołyki, chrupkie z zewnątrz i soczyste w środku, przyrządza się błyskawicznie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, takie owoce świetnie nadają się na deser po posiłku złożonym z chińskich dań.

Karmelizowane banany z cynamonem
To pyszna, błyskawiczna wersja kremu brulée. Owoce przykrywamy jogurtem greckim albo śmietaną tortową, które warto mieć zawsze w lodówce. Na koniec posypujemy brązowym cukrem i zapiekamy pod grillem, aby się skarmelizował i przykrył deser apetyczną skorupką.

Mocha ricotta tiramisu
Ta wyborna odmiana popularnego włoskiego deseru zawiera, zgodnie z tradycją, podkład z biszkoptów namoczonych w kawie i likierze, ale zamiast wysokokalorycznego kremu nałożymy na nie lekką kremową mieszankę słodzonej ricotty i gęstego jogurtu i posypiemy całość wiórkami z ciemnej czekolady.

Ciasto marmurkowe
Słodkie ziemniaki są podstawowym składnikiem tego bardzo wilgotnego i pysznego ciasta. Dzięki nim zawiera ono nie tylko sporą dawkę błonnika i beta-karotenu, ale również jest słodkie i ma głęboki złocisty kolor. Podajmy je na deser po jesiennym obiedzie.

Chlebek porzeczkowy
Dzięki cierpkiej w smaku czarnej porzeczce to ciasto ma owocowy smak, a nie jest zbyt słodkie. W sezonie na czarne porzeczki warto upiec kilka takich chlebków i zamrozić je – nie dłużej jednak niż na 2 miesiące.