Kategoria: Desery bez pieczenia
Sorbet ogórkowy na lato
Wyjątkowo prosty do przygotowania, orzeźwiający i zdrowy letni deser.
Cukierki arachidowe
Słodycze domowego wyrobu przechowujemy w szczelnych pojemnikach. Dzięki temu możemy cieszyć się nimi dłużej.
Gruszki gotowane w soku z granatów
Sos z granatów i czerwonego wina nadaje różowe zabarwienie gotowanym gruszkom. Ten wspaniały deser podajemy z plasterkiem pomarańczy, serem mascarpone i odrobiną sosu z gotowania, doprawionego skórką pomarańczową, rozmarynem i cynamonem.
Gruszki z czekoladą i sosem karmelowym
Jeśli masz ochotę podać ukochanej osobie wyjątkowy deser, przygotuj delikatne, pieczone gruszki, które pływają w karmelu z orzechami makadamia, skropione pysznym sosem czekoladowym. To dzieło sztuki kulinarnej godne jest najlepszych restauracji.
Krem waniliowy
Żeby zamienić krem waniliowy w migdałowy wystarczy zamiast esencji waniliowej dodać 1/2-3/4 łyżeczki esencji migdałowej.
Granita arbuzowa
Przygotowanie orzeźwiającej, różowej granity jest doskonałym sposobem na wykorzystanie niezużytego arbuza, ponieważ zachowuje ona wszelkie wartości odżywcze świeżego owocu.
Gotowane gruszki
Gruszki wyśmienicie smakują ze śmietaną, jogurtem lub sorbetem cytrynowym.
Świeże figi z malinami i kremem różanym
Ten wyśmienity deser nie tylko pięknie wygląda, lecz także jest pełen błonnika, którego dostarczają figi i maliny. Intensywnie pachnąca woda różana jest popularnym dodatkiem smakowym w niektórych rejonach Morza Śródziemnego. Robi się ją naprawdę z płatków róż.
Melonowa miseczka z likierem Pimm’s
Miąższ słodkiego melona, owoce jagodowe, gruszkę i kiwi marynuje się w likierze Pimm’s i podaje w skórce przepołowionego melona.
Deser malinowo-truskawkowy
Słodki, owocowy i kolorowy deser do błyskawicznego podania. W naszej propozycji małą ilością kalorii!