Kategoria: Ciastka
Ciasteczka owsiane z jagodami
Dodawanie zmielonej kaszy do mąki sprawia, że wypieki są pełne błonnika i zdrowsze. W tym przypadku aż połowa mąki została zastąpiona zmieloną kaszą.
Kruche ciasteczka
Dla osób, które nie są wielbicielami pierniczków te ciasteczka są świetną alternatywą. Jeśli dodasz 2 łyżeczki przyprawy korzennej będą miały świąteczny smak.
Ciasteczka z morelami i orzechami
Kiedy zastąpisz morele oraz orzechy laskowe innymi owocami i orzechami, na przykład suszoną żurawiną i pistacjami, otrzymasz zupełnie inny deser.
Chrupiące ciasteczka z żurawinami
Łatwe do przygotowania słodziutkie ciasteczka z żurawinami. Dodatek orzechów włoskich nadaje im wyjątkową chrupkość.
Rubinowe tartaletki owocowe
Marchewka i buraki nadają wspaniały smak i kolor nadzieniu z suszonych owoców i zwiększają jego wartość odżywczą. SKALA TRUDNOŚCI: Średnie CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 minut LICZBA…
Ciastka migdałowo-kokosowe
Ciastka migdałowo-kokosowe to wspaniały poczęstunek na deser, a także na każdą inną okoliczność. Smak ciastek zależeć będzie od jakości czekolady użytej do jego przygotowania.
Francuskie bułeczki śniadaniowe
Domowe bułeczki z cynamonem są idealnym słodkim śniadaniem.
Ciasteczka z miodem
Jeśli 12 ciasteczek to dla ciebie zbyt dużo, wypróbuj przepis na ciasteczka z dodatkiem miodu. Otrzymasz z niego 4 sztuki.
Biscotti żurawinowo-migdałowe
Biscotti znaczy: pieczone dwa razy – chodzi o włoski sposób wypieku, któremu zawdzięczają charakterystyczną twardość. Zgodnie z tradycją podaje się je po kolacji, z kieliszkiem vin santo, w którym się je moczy. Bardzo smaczne są również z sałatką ze świeżych owoców albo z filiżanką kawy bądź herbaty. Te ciasteczka znane są też pod nazwą cantucini.
Biskwity czekoladowo-migdałowe
Te ciastka o niskiej zawartości tłuszczu są wyjątkowo pyszne. Jest w nich mnóstwo migdałów, doskonałego źródła witaminy E, a także czekolady bogatej w przeciwutleniacze. Doskonale nadają się do kawy po obiedzie.