Kategoria: Ciasta
Podłużna babka
Podłużną babkę robi się z niedosładzanego musu jabłkowego, niewielkiej ilości jajek, masła oraz cukru, dzięki czemu jest lekka. Jeden kawałek ciasta dostarcza znacznie mniej cholesterolu, węglowodanów i tłuszczu niż przeciętna babka.
Placek kukurydziany z patelni
Jeśli ci się spieszy, możesz przyrządzić placek kukurydziany. Ciasto smaży się na patelni. Jest gotowe w 15 minut.
Jabłka i żurawiny z kruszonką
Smaczny i efektowny deser, który jest niezwykle prosty do przygotowania.
Mała chałka
Małą chałkę dzieli się tylko na osiem kromek. To ilość w sam raz dla dwuosobowej rodziny.
Placek dyniowy z orzechami włoskimi
Placek dyniowy z orzechami włoskimi to ciekawa wersja tradycyjnego amerykańskiego przysmaku. Warstwa orzechów i brązowego cukru przykrywa nadzienie z dyni, mleka skondensowanego, brązowego cukru i przypraw. Rezultat jest wspaniały.
Mud cake – klasyczne ciasto czekoladowe
To ciasto z południa Stanów Zjednoczonych przypomina podobno błotniste brzegi rzeki Mississipi, stąd jego nazwa (po angielsku mud znaczy błoto).
Chlebek dyniowy z żurawiną i orzechami
Orzechy włoskie i wytłaczany z nich olej zawierają zdrowe dla serca tłuszcze, które usuwają cholesterol z tętnic.
Ciasto marchewkowo-ananasowe
Trudno wyobrazić sobie inny deser, który dostarczałby organizmowi równie dużo witaminy A.
Keks z przyprawami
W tym przepisie można użyć mieszanki dowolnych suszonych owoców, na przykład rodzynek sułtańskich z suszonymi morelami, jabłkami, brzoskwiniami i gruszkami.
Placek kokosowo-czekoladowy
Gdy brakuje czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta, można pójść na skróty i zrobić ciasto z proszku, warto jednak urozmaicić recepturę. Proponujemy dodać płynnej czekolady, wiórków kokosowych i orzechów włoskich, a powstanie pyszny placek kokosowo-czekoladowy.