Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Curry z soczewicy i szpinaku

Curry z soczewicy i szpinaku

To curry będzie pyszne z ryżem basmati, a jeśli wolicie łagodniejszy i bardziej kremowy sos to można dodać jogurt lub mleczko kokosowe.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

250 ml indyjskiego sosu curry korma
1 duża cebula
420 g soczewicy z puszki
250 g młodych liści szpinaku
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Przelać sos do rondla razem ze 180 ml wody i doprowadzić do wrzenia.

2) Obrać cebulę i pokroić w piórka. Dodać cebulę do sosu i gotować na małym ogniu 5 minut.

3) Odcedzić, opłukać i ponownie odcedzić soczewicę. Dodać do sosu razem ze szpinakiem i gotować 2–3 minuty, aż szpinak lekko zwiędnie, a soczewica będzie gorąca.

4) Podawać przybrane listkami kolendry.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 158 kcal, 7 g białka, 8 g tłuszczów (2 g NKT), 15 g węglowodanów (7 g cukrów), 6 g błonnika, 965 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x